2024年广东省广州市四中高二上学期9月月考(解析版)

2025年1月1420:18:12发布者:忽近忽远 30 views 举报
总字数:约30320字
第1页

第2页

第3页

第4页

第5页

第6页

第7页

2024 年广东省广州市四中高二上学期 9 月月考

第一部分 阅读(共两节,满分 50 分)

第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。

A

Here is a selection of the world’s most unusual buildings that define

a place through inventive ways of adapting to local environments.

The floating homes of Lake Titicaca

More than 500 years ago, the growing Inca Empire began to occupy the

Uros’ mainland villages. To resist this threat, the Uros began to build

the floating islands with the water-resistant plant called totora, which

grows in the lake and is the lifeblood of the Uros community.

The perfect desert town: Ghadames

Ghadames is an impressive example of environmental planning. Thick

walls delay the sun’s heat entering a building during the day, and radiate

that heat back to the sky at night. By morning, the walls have cooled

again. Skilful use of available building materials achieves the maximum

comfort with minimal means.

Spain’s fairy-tale houses

Known as pallozas, the round houses are built from just a handful of

materials: stone, wood and dry grass. Thick stone walls depending on what

was available in the area block the cold and conserve internal heat.

Inside, the palloza’s fireplaces are essential for maintaining a constant

temperature, making it energy-efficient.

The Himalayas’ ancient design

The structures in Himachal Pradesh were built by an ancient technique

known as kath kuni. Wood and stones create a fantastic balance. The wooden

frames (框架) lessen the stress on the openings during an earthquake. Thick

stones hold the whole building firmly in place. Above all, pieces of wood

interlock together, which makes the structures remarkably flexible,

allowing walls to move in case of an earthquake.

1.Which structure was built for defending residents against attackers?

A. The kath kuni structure. B. The floating structure.

C. The Ghadames structure. D. The palloza’s structure.

2.What do the houses in Ghadames and pallozas have in common?

A. They are sustainable. B. They maximize internal heat.

C. They are built for luxury living. D. They’re made of special materials.

3.What makes Kath kuni structures earthquake-resistant?

A. The stone frames. B. The narrow openings.

C. The flexible wood. D. An interlocking system.

【文本大意】这是一篇应用文。介绍了四个世界上最不寻常的建筑。

1.【答案】B

【解析】细节理解题。根据第二段“More than 500 years ago, the growing Inca

Empire began to occupy the Uros’ mainland villages. To resist this threat,

the Uros began to build the floating islands with the water-resistant plant

called totora, which grows in the lake and is the lifeblood of the Uros

community.”可知,浮动结构是为了保护居民不受攻击而建造的。故选 B。

2.【答案】A

【 解 析 】 细 节 理 解 题 。 根 据 第 三 段 “ Ghadames is an impressive example of

environmental planning. Thick walls delay the sun’s heat entering a

building during the day, and radiate that heat back to the sky at night. By

morning, the walls have cooled again. Skilful use of available building

materials achieves the maximum comfort with minimal means.” 以 及 第 四 段

“Thick stone walls depending on what was available in the area block the

cold and conserve internal heat. Inside, the palloza’s fireplaces are

essential for maintaining a constant temperature, making it energy-

efficient”可知,Ghadames 和 pallozas 的房子的共同之处是都是可持续的。故选

A。

3.【答案】D

【解析】细节理解题。根据最后一段“ The wooden frames (框架) lessen the

stress on the openings during an earthquake. Thick stones hold the whole

building firmly in place. Above all, pieces of wood interlock together,

which makes the structures remarkably flexible, allowing walls to move in

case of an earthquake.”可知,联锁系统让凯斯库尼的建筑抗震。故选 D。

B

Class is in session, and Olivia Munn’s 22-month-old son Malcolm is a

star student! The mother shared a new video of herself teaching her son

Mandarin (普通话) before bed, and he nailed it!

“Chinese lessons,” she wrote over a video of her and Malcolm reading

a book before bed. Malcolm stood next to his mom to read the book with her.

As Munn said the Mandarin word, the baby repeated it back in the cutest

little voice, followed by a smile and a hug for his mama. You can even hear

someone say “Aww!” in the background, which was likely Malcolm’s dad

John Mulaney. Malcolm seemed so proud of himself, and he was so cute!

In her caption, Munn explained that the book was a gift from comedian

Ali Wong. “Thank you @aliwong for our First 100 Mandarin Words book!

Malcolm loves it!” she said.

This video went viral. Actress Melanie Lynskey commented, “The

love!!” Whitney Cummings commented, “My heart.” “Growing up

multilingual ( 多 语 种 的 ) is a magical gift,” one person said, “I’ll

always be grateful for my mother insisting on speaking Arabic to us &

giving us lessons.” Another person commented, “I love this family so much

and it’s definitely the cutest family I’ve ever seen.”

The mother often introduces Malcolm to parts of his Asian root. They

make noodles for the Lunar New Year, and she’s taken him shopping at an

Asian market called H Mart. Now he’s learning how to speak Mandarin, and

it’s so adorable.

In her latest video, Munn is reading My First Mandarin Words with

Gordon & Li Li, written by Michele Wong. The official Gordon and Li Li

account commented, “This is the sweetest! We’re so happy your little guy

is having FUN learning Mandarin with Gordon & Li Li! Big thanks to @aliwong

for sharing the Mandarin love!”

4.What does the underlined phrase “nailed it” probably mean?

A. Got a rich reward. B. Hit the nail hard.

C. Messed things up. D. Did a fantastic job.

5.The second paragraph mainly tells us _______.

A. a bedtime story B. an interactive scene

C. an amusing dad D. a reading competition

6.What can we learn about the video from paragraph 4?

A. It is well received. B. It is full of imagination.

C. It changes the way of parenting. D. It inspires people to learn

language.

7.Why is Malcolm exposed to Asian culture?

A. To learn how to shop. B. To get to know his origin.

C. To prepare for an Asian trip. D. To develop his independence.

【文本大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了奥利维亚·穆恩教她的儿子学习普

通话的故事。

4.【答案】D

【解析】词义猜测题。根据前文“ The mother shared a new video of herself

teaching her son Mandarin (普通话) before bed, and he nailed it!”可知,她

的儿子学习普通话学得很好,说明划线词的意思是“做得非常好”。故选 D。

5.【答案】B

【解析】主旨大意题。根据第二段““Chinese lessons,” she wrote over a video

of her and Malcolm reading a book before bed. Malcolm stood next to his mom

to read the book with her. As Munn said the Mandarin word, the baby

repeated it back in the cutest little voice, followed by a smile and a hug

for his mama.”可知,第二段主要告诉我们一个宝宝和妈妈学习普通话的互动场景,

故选 B。

6.【答案】A

【解析】推理判断题。根据第四段“ This video went viral. Actress Melanie

Lynskey commented, “The love!!” Whitney Cummings commented, “My

heart.””可知,这个视频获得很多赞美,很受欢迎,故选 A。

7.【答案】B

【解析】推理判断题。根据倒数第二段“The mother often introduces Malcolm to

parts of his Asian root.”可知,马尔 科姆 过接触 化来 了解 自己 的出

故选 B。

C

You have probably heard of the Fermi Paradox ( 费米悖论 ). Given the high

probability that alien life exists out there in the universe, why has

nobody got in touch yet?

Answers to the paradox range from the optimistic to the downright

frightening. It could be that we simply haven’t sent out our own traceable

signatures for aliens to find us yet. Or it could be that no aliens will

ever make it to the point where they are able to make contact with other

species.

In Three Body Problem, Cixin Liu’s science fiction, he describes the

universe as a dark forest, where each alien society is like a fearful,

armed hunter cautiously moving forth. If that hunter finds other life, he

is left with the safest course of action: to wipe out any other lifeforms

before they can do the same to him.

Being fearful contributes to humans’ development. Our caution may save

our lives when facing a genuine threat. “Take the initiative in the

competition, and you may sleep more securely while getting extra

resources,” says Seth Shostak, a senior astronomer.

Thankfully, the Dark Forest has lots of issues that are difficult to

resolve the most obvious being that it’s extremely difficult to hide a

technologically advanced world. “We’ve never given the slightest thought

to turning off all the radars and going completely silent because it might

be dangerous,” says Shostak.

The forest theory also falls apart when you consider the true nature of

the universe. “The distances between planets are likely to be so vast that

the idea that they would feel the need to attack one another seems odd.

Even if they fear each other, the expanse means that they wouldn’t likely

need to compete for the near-limitless resources,” says Shostak.

That doesn’t necessarily mean that the Dark Forest theory is a

nonstarter. Addressing the holes in the theory requires adding up the

terror factor. Suppose that a technological civilization is going from star

to star destroying any sign of life whenever planets with life or

technology are found. We don’t see them because they’re not there.

That’s the really scary thing.

8 .What do we know about the Fermi Paradox?

A. It denies aliens’ existence. B. It is studied thoroughly.

C. Its answers vary considerably. D. Its answers are similar.

9.What can be inferred from Shostak’s words in Paragraph 4?

A. Fear is deadly. B. Attacks are risky.

C. Fear dominates humans’ development. D. Attacks has survival value.

10.Which factor challenges the Dark Forest theory according to Shostak?

A. Aliens may not understand human culture.

B. The vastness of space makes conflicts less likely.

C. Advanced civilizations tend to compete for survival.

D. Competition for resources could become more serious.

11.Why does the author make the assumption in the last paragraph?

A. To prove aliens are scary. B. To find holes in the theory.

C. To add to horrible atmosphere. D. To warn us of the potential threat.

【文本大意】这是一篇说明文。文章主要说明了 费米悖论 的答案 差异 很大, 对于外星

探索 我们的 谨慎 能会挽救 我们的 生命

8 .【答案】C

【解析】细节理解题。根据第二段“ Answers to the paradox range from the

optimistic to the downright frightening.”可知, 费米悖论 答案 差别 很大。故选

C。

9.【答案】D

【 解 析 】 推 理 判 断 题 。 根 据 第 四 段 “ Being fearful contributes to humans’

development. Our caution may save our lives when facing a genuine threat.”

可知,攻击 具有生存价值 。故选 D。

10.【答案】B

【解析】细节理解题。根据倒数第二段“ The distances between planets are

likely to be so vast that the idea that they would feel the need to attack

one another seems odd.”可知, 塔克认 浩瀚 太空减少 冲突 的可 能性

黑暗森林 。故选 B。

11.【答案】D

【解析】细节理解题。根据最后一段“That’s the really scary thing.”可知,

者在 最后一段做出这 假设 是为了 告我们 潜在 威胁 。故选 D。

D

You might not think that an AI capable of making music would stimulate

your emotion, but others think differently, particularly those who gathered

at Mexico City’s Symphony Hall in 2019 for Schubert’s Unfinished

Symphony, which I finished using melodies generated by an AI.

As the orchestra ( 管 弦 乐 团 ) finished Schubert’s original work and

began the music the AI and I had written, I could feel the crowd’s energy

shift from astonishment to indignation and fear. They seemed afraid that an

AI might be able to make emotional symphonic music. You can see their

point: an AI that makes emotional music could affect the emotional lives of

thousands or even millions of people in a small, but profound way, just

like a human musician does.

Positive and negative, people reacted very strongly to AI’s symphonic

debut ( 首 秀 ). Even though most people don’t believe that AI can create

something enjoyable, they, at least partly, did enjoy the Unfinished

Symphony. Enjoyment in music implies that there’s something in the music

that the listener connects to, a perception of shared emotion. But, in the

总页数:21
提示:下载前请核对题目。客服微信:diandahome
标题含“答案”文字,下载的文档就有答案
特别声明:以上内容(如有图片或文件亦包括在内)为“电大之家”用户上传并发布,仅代表该用户观点,本平台仅提供信息发布。